Nieuws

Bouwstenen voor een beter belastingstelsel

Het rapport Belastingen in maatschappelijk perspectief: Bouwstenen voor een beter belastingstelsel’ is verschenen met aanbevelingen voor een nieuw belastingstelsel.

Het rapport beschrijft dat het belangrijk is om lasten te verschuiven naar andere belastinggrondslagen om de lastendruk op arbeid te verminderen. De samenstelling van de belastingontvangsten naar grondslagen (de belastingmix) doet ertoe. Ons belastingstelsel leunt voor bijna 50% op de grondslag arbeid, 30% op consumptie en ruim 20% op kapitaal. Het hoge aandeel van arbeid komt door de grote beschikbare belastinggrondslag en de beperkte mobiliteit van arbeid. Tegelijkertijd belemmert de hoge lastendruk op arbeid het functioneren van de toch al krappe arbeidsmarkt. De stijgende zorgkosten stuwen de lasten op arbeid de komende jaren verder op, terwijl de vergrijzing de grondslag juist onder druk zet. De stijgende lastendruk op arbeid kan worden beperkt door één of meerdere van de volgende lastenverschuivingen:

– Een grotere bijdrage van gepensioneerden door een fiscalisering van de AOW-premie;

– De afbouw van de fiscale subsidie van het eigen huis en aftoppen van de pensioenopbouw;

– Evenwichtiger belasten van inkomen uit vermogen en vermogensoverdrachten;

– Beter beprijzen van negatieve effecten op klimaat, milieu en gezondheid;

– Afschaffen of aanpassen van negatief geëvalueerde fiscale regelingen en de opbrengsten hiervan inzetten om de lastendruk op arbeid te verminderen.

In het rapport wordt ook gewezen op het feit dat 25% van de volwassenen geen inkomstenbelasting betaalt. Gevolg is dat neerwaartse aanpassingen in de inkomstenbelasting voor deze groep niet of beperkt effectief zijn. Verder beschrijft het rapport de enorme opgave voor de Belastingdienst om de Organisatie klaar te maken voor de toekomst.

Bron: Ministerie van Financiën, 12 februari 2024, nr. 2024-0000146285

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email