Nieuws

Heffingskortingen in de inkomstenbelasting tegen het licht

Minister Van Gennip (SZW) heeft aangegeven het betastingdrukverschil tussen werkenden en IVA-uitkering-ontvangers tegen het licht te houden.

Minister Van Gennip heeft gereageerd op zorgen geuit in een brief over de verschillen in belastingdruk tussen werkenden en mensen die een IVA-uitkering ontvangen. Deze kwestie betreft voornamelijk de invloed van de arbeidskorting op de belastingdruk. De minister erkent dat het verschil in belastingdruk vooral wordt veroorzaakt door de arbeidskorting, een heffingskorting die in recente jaren aanzienlijk is verhoogd. Deze korting wordt alleen toegepast op inkomen uit tegenwoordige arbeid, waardoor mensen met een socialezekerheidsuitkering, zoals de IVA-uitkering, meer belasting betalen in vergelijking met mensen die inkomen uit arbeid ontvangen. Dit verschil kan frustrerend zijn voor mensen die willen maar niet kunnen werken, maar het is in lijn met de huidige structuur van de inkomstenbelasting en de doelen van de arbeidskorting. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en het Ministerie van Financiën monitoren en onderzoeken het verschil in belastingdruk. In het kader van de vereenvoudiging van het belastingstelsel wordt door de staatssecretaris van Financiën en het Ministerie van Financiën gewerkt aan de evaluatie van de heffingskortingen in de inkomstenbelasting en aan de ‘Bouwstenen voor een beter belastingstelsel’. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan de doelen en vormgeving van het belastingstelsel.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Ministerie van Financiën, 27 november 2023, nr. 2023-0000538642

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email