Nieuws

Internetconsultatie aanscherping concurrentiebeding

Het ministerie van SZW is een internetconsultatie gestart over het wetsvoorstel met een aantal aanscherpingen omtrent het concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst.

Het concurrentiebeding vormt een beperking van de grondwettelijke vrijheid van werknemers tot vrije arbeidskeuze. Daarom zou een concurrentiebeding alleen opgenomen en ingeroepen moeten worden wanneer dit echt belangrijk is voor de bescherming van het bedrijfsdebiet: de door de werkgever opgebouwde knowhow en goodwill. Als er geen noodzaak is om het bedrijfsdebiet te beschermen, dan dienen vrije arbeidskeuze en arbeidsmobiliteit voorrang te krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat het concurrentiebeding in veel gevallen wordt opgenomen in arbeidsovereenkomsten, vaak als standaardbepaling, ook wanneer hiertoe geen noodzaak of aanleiding is. Onderzoek laat daarnaast zien dat het concurrentiebeding zo vaak gebruikt wordt dat het tot een ongerechtvaardigde beperking van werknemers kan leiden. Het aantal concurrentiebedingen is ook sterk toegenomen. Doelen van het wetsvoorstel zijn dan ook:

– Een afname van het gebruik van het aantal (niet noodzakelijke) bedingen, waarbij de vrije arbeidskeuze, de arbeidsmobiliteit en een optimale arbeidsallocatie bevorderd worden;

– Het in evenwicht brengen van de balans in belangen tussen werkgevers en werknemers;

-Het bieden van meer rechtszekerheid, zodat op voorhand duidelijk is welke rechten en plichten voor werkgevers en werknemers gelden, waardoor een gang naar de rechter minder vaak nodig is;

– Het in stand houden van de mogelijkheid voor werkgevers tot het beschermen van het bedrijfsdebiet. De internetconsultatie staat open tot en met 15 april 2024.

Bron: Ministerie SZW, 5 maart 2024

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email