Nieuws

Verkeerde BSN-geboortedatumcombinatie in aangifte loonheffingen

Een veel voorkomende fout in de aangifte loonheffingen is het gebruik van een onjuiste combinatie van burgerservicenummer (bsn) en geboortedatum. De Belastingdienst wijst werkgevers op het belang van juiste en volledige gegevens om foutenrapporten en extra correcties te voorkomen.

Volgens de Belastingdienst ontstaat deze fout geregeld bij de invoer van de persoonsgegevens van een werknemer. Wanneer de opgegeven geboortedatum niet overeenkomt met het bsn in de Basisregistratie Personen (BRP), ontvangt de werkgever een foutenrapport ‘Ongeldige combinatie bsn en geboortedatum. De werkgever moet dan alle aangiftetijdvakken corrigeren waar deze fout in zit. Een onjuiste combinatie kan worden voorkomen door de gegevens zorgvuldig over te nemen van het identiteitsbewijs van de werknemer. Als de geboortedatum daar niet volledig op staat, geeft de Belastingdienst een duidelijke instructie:

– Ontbreekt alleen de dag? Neem de 16e als geboortedag.

– Ontbreekt ook de maand? Neem 1 juli als geboortedatum.

– Ontbreekt zelfs het jaar? Neem 1juli van het (geschatte) geboortejaar.

Blijkt achteraf het bsn zelf onjuist, dan moet de werkgever de onjuiste inkomstenverhouding in alle eerdere aangiftetijdvakken intrekken en vervolgens een nieuwe inkomstenverhouding aanmaken met het juiste bsn. Bij een foutieve geboortedatum volstaat het om in een correctiebericht de juiste datum voor elk betroffen tijdvak door te geven. Heeft een werkgever een foutenrapport ontvangen, terwijl de overgenomen gegevens volgens het identiteitsbewijs wél correct zijn, kan hij een kopie van het identiteitsbewijs sturen naar de Belastingdienst (Postbus 910, 7301 BD Apeldoorn), met vermelding van het kenmerk op het rapport. Hierdoor kan de Belastingdienst controleren of er een fout in de administratie is geslopen.

Bron: www.betastingdienst.nI

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email